In het begin van de jaartelling, werd door de Romeinen een weg aangelegd tussen Reims en Keulen, die langs Steinbach over de Maas-Moezel waterscheiding liep. Rondom deze Romeinse weg zijn her en der restanten van Romeinse villa's en Romeinse graven gevonden.
Vlakbij Steinbach, net over de grens met Tavigny, stond zelfs een heus Gallo-Romeins tempeltje uit de 1e eeuw na Christus, waarvan de fundamenten nog te zien zijn. Op de schets hieronder (uit de "Inventaire archeologique de l'arrondissement de Bastogne" van Amy SIMONET en Jean-Marie CAPRASSE) zijn de vierkante fundamenten gemarkeerd onder (A).
Op de plaats van dit tempeltje werd later (waarschijnlijk eind 9e eeuw) een Christelijk kerkje gebouwd (aangegeven met (B). Het kerkje stond overigens in een dorpje met de naam Saint-Martin. Tussen de 15e en 17e eeuw moet dit dorpje zijn verlaten, waarna het (inclusief kerkje) is vervallen, en er slechts wat fundamenten overbleven.
Waarom Saint Martin destijds is verlaten is onduidelijk. Een van de verhalen is dat Saint Martin door plunderende soldaten werd platgebrand en uitgemoord.
Een ander verhaal suggereert dat als gevolg van de pest de bevolking werd gedecimeerd, waarna de enige 7 overlevenden het dorpje verlieten en een paar kilometer naar het noorden een nieuw dorpje stichtten. Dit dorpje zou naar de 7 gelukkigen (les sept heureux) Cetturu genoemd zijn. Of dit waar is is niet duidelijk, maar wel is Cetturu ontstaan in de zelfde periode dat Saint Martin is verlaten. Verder komt de doopvont van de kerk in Cetturu oorspronkelijk uit het kerkje van Saint Martin
Tussen 1964 en 1967 is de plek uitgebreid onderzocht en zijn de fundamenten vrijgemaakt. Inmiddels is alles weer overwoekerd, en zijn de contouren nauwelijks nog herkenbaar. Hieronder een foto met de ingetekende contouren van de fundamenten van het kerkje.
Vanuit de Ferme de Rouvroy kan er een wandeling gemaakt worden naar Saint Martin. De plek wordt - naar de 3 reuzachtige beuken die er staan - op de kaart als HĂȘtres Saint Martin aangeduid.
Tussen de Ferme de Rouvroy en Saint Martin liggen nog 2 bulten in het landschap van zo'n 25-30 meter doorsnede en 3-4 meter hoog. Dit zijn grafheuvels (Tumulus), wellicht van Romeinse generaals uit de 2e eeuw. Omdat het bos eromheen net gekapt is (2009), zijn ze goed te herkennen. Een van grafheuvels is al in 1830 geplunderd door lieden die aan het kanaal van Bernistap werkten, en zo te zien is de krater die dat naliet nooit opgevuld (rechte foto hieronder).